maandag 10 juni 2013

DRT deel 2: De wonderlijke opdracht in Mattheus 10:8

De Obscurantist ©

Mijn dank aan footage.shutterstock.com voor deze mooie foto uit Ierland
 “Genees zieken, wek doden op, maak mensen die aan huidvraat lijden rein en drijf demonen uit. Om niet hebben jullie ontvangen, om niet moeten jullie geven!”
Matt. 10:8 (Nieuwe Bijbelvertaling)

In mijn eerste post heb ik geschreven dat de visie van DRT’s steunt op Matt. 10:8. In dit artikel ga ik dieper in op deze Bijbeltekst.

Een cruciale Bijbeltekst
De DRT ziet deze tekst als een bevel van Jezus Christus zelf aan elke christen om de doden op te wekken. Zo stellen ze “Dead raising is for every believer, not a select few.” En ze verwijzen naar de Bijbeltekst als “the commandment to raise the dead in Matthew 10:8” en “Jesus’ commandment in Matthew 10:8”.[1]

Welke doden precies opgewekt moeten worden is blijkbaar niet helemaal duidelijk voor hen, want ze stellen aan de ene kant dat God niet wil dat iemand sterft en aan de andere kant dat God wil dat mensen die vroegtijdig zijn gestorven opgewekt worden.[2]
In ieder geval, als de tekst inderdaad een bevel van Jezus zelf aan elke christen is om de doden op te wekken, dan moeten we als echte christenen ons verzet tegen DRT opgegeven en zelf doden gaan opwekken. (zie 1 Johannes 2:3-5, Johannes 14:21-24)



Deze interpretatie ontmantelen
Ik verwacht dat als dit argument ontmanteld zou worden er weinig zou overblijven van de Bijbelse onderbouwing van de visie van DRT, maar wellicht heb ik het mis. Zelf zal ik proberen in drie stappen hun interpretatie van de tekst onaannemelijk te maken.

Stap 1: De doelgroep
Als we naar de context kijken van deze tekst zien we dat Jezus niet de gelovige in het algemeen, maar specifiek de twaalf discipelen de opdracht geeft de doden op te wekken. (zie Matt.10:1,5)

Waarom zou dit gebod dan voor ons gelden?
Mensen van DRT zouden, net als Patricia King van Extreme Prophetic[3], in antwoord daarop kunnen wijzen op Mattheus 28:19,20.

“Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren dat ze zich moeten houden aan alles wat ik jullie opgedragen heb. En houd dit voor ogen: ik ben met jullie, alle dagen, tot aan de voltooiing van deze wereld.” Matt. 28:19,20 (Nieuwe Bijbelvertaling)
Stap 2: Het Matt. 28 principe

DRT zou dus gebruik moeten maken van een andere Bijbeltekst om Matt. 10:8 relevant voor iedere christen te maken. Dit Matt. 28 ‘principe’ dat alles wat de discipelen moesten doen ook gedaan moest worden door toekomstige christenen is echter erg problematisch.
Als je het toepast op het eerste gedeelte van Mattheus hoofdstuk 10 dan zouden christenen: niet mogen evangeliseren onder heidenen (Matt.10:5) en geen geld, reiszak of sandalen mogen meenemen op reis (Matt.10:9,10). We zouden dan ook op basis van het bevel in Lukas 22:36 allemaal zwaarden moeten kopen.

Vooral het gebod in Matt.10:5 is een probleem, omdat Jezus in Matt.28:19 zijn discipelen de opdracht geeft wel te evangeliseren onder de heidenen. Deze geboden kunnen niet allebei voor ons gelden. Als we ons houden aan Matt.28:19 overtreden we immers Matt. 10:5. Het Matt.28:20 principe sneuvelt dus hoe dan ook als beide passages betrouwbaar zijn, want beide zijn opdrachten van Jezus aan de discipelen en zij moesten de toekomstige christenen leren om alles te onderhouden wat Jezus hen bevolen  had.* Oftewel, Jezus bedoelde met “alles” in Matt.28:20 niet echt alles wat Hij de discipelen ooit bevolen had te doen. Kortom, Matt. 28:20 kan niet gebruikt worden als waterdicht bewijs dat Matt. 10:8 ook voor ons geldt. Mijn vraag in stap 1 blijft dus (grotendeels) onbeantwoord.
Stap 3: Een onbelangrijke opdracht

Tenslotte wil ik mijn vraagtekens zetten bij het belang van deze opdracht, als het inderdaad een belangrijke opdracht van Jezus zelf aan elke gelovige was dan zouden we toch mogen verwachten dat het vaker dan 1 keer in het Nieuwe testament voor zou komen? Dan zouden we toch mogen verwachten dat Jezus en de apostelen zich veel met het opwekken van doden bezig hielden?

De andere evangelisten
De uitzending van de discipelen is behalve in Mattheus ook beschreven in Marcus (6:7-13) en Lukas (9:1-6), in deze andere twee beschrijvingen vinden we niets terug van de opdracht om de doden op te wekken. Wisten ze niets van die opdracht? Of was die gewoon niet belangrijk genoeg om te vermelden? Heeft Jezus het uberhaupt wel gezegd?

De apostelen
Petrus (Handelingen 9) en Paulus (Handelingen 20) hebben allebei iemand uit de dood opgewekt, maar we lezen in het Nieuwe testament niets over opwekkingen van doden door de ander apostelen. Die andere 11 discipelen hadden toch ook de opdracht gehad? Of staan de door hen verrichtte wonderen er gewoon niet in?

Leer over de opstanding van de doden
Jezus heeft in Joh. 5:25 en Matt. 11:10 over (de mogelijkheid van) opstandingen uit de dood in zijn tijd, maar we zien dat de meerderheid van de teksten over de opstanding uit de dood gaan over de wederopstanding van de doden op één moment aan het einde van de tijd. (zie Joh.6:40, 1 Kor.15:52, 1 Tess.4:16, Joh.5:28,29)
Bovendien heeft Jezus zelf (waarschijnlijk) slechts 3 mensen uit de dood opgewekt.
Kortom, noch Jezus noch zijn leerlingen lijken erg geobsedeerd te zijn geweest met het opwekken van doden.

Conclusie
In stappen 1 en 2 heb ik aangetoond dat er geen sterke redenen zijn om aan te nemen dat de opdracht van Mattheus 10:8 ook voor ons geldt. In stap 3 heb ik (het belang van) de tekst zelf ondergraven door er op te wijzen dat het niet in de andere evangeliën of ergens anders in het Nieuwe testament voorkomt. Daarnaast heb ik geprobeerd de lezer te overtuigen dat het opwekken van doden niet een belangrijk onderdeel was van het werk van Jezus en zijn leerlingen. Natuurlijk kon dat aspect wat beter uitgewerkt worden, bijvoorbeeld door het aantal opwekkingen uit de dood te vergelijken met het aantal ‘gewone’ wonderen, maar hopelijk kan iemand anders dat voor me uitzoeken.    

Wat mij betreft heeft de interpretatie van DRT van het u ondertussen bekende vers (voorlopig) afgedaan, de visie van DRT zoals die te vinden is op hun site mist dus een duidelijke Bijbelse basis is. Hopelijk voor hen hebben ze nog wat reserve argumenten.


* Er is natuurlijk een andere oplossing. Je kunt stellen dat één van beide passages  onbetrouwbaar is, maar ik verwacht niet dat iemand van DRT die oplossing zou gebruiken, omdat je daarmee indirect de betrouwbaarheid van Marcus 10:8 ook in twijfel trekt


[1] DRT (z.d.), http://www.deadraisingteam.com/DRT/The_Vision.html, geraadpleegd op 10/6/13
[2]DRT (z.d.), http://www.deadraisingteam.com/DRT/The_Vision.html, geraadpleegd op 10/6/13
[3] Zie reactie van EP support op de youtube kanaal van Extreme Prophetic gedateerd 2009. http://www.youtube.com/watch?v=kPTjKr0KriM&lc=Rz6LsWKaoBgwFopcGzoOMi-rAqI-OKcAH9UqTIbkNko, geraadpleegd op 10/6/13

Geen opmerkingen:

Een reactie posten