woensdag 16 oktober 2013

Kanttekeningen bij 3 evangelisatieboekjes


Afbeelding van een evangelisatie traktaat. Overgenomen van: www.picstopin.com
Als we evangeliseren dan willen we dat mensen zich bekeren.
Vergeet echter niet dat het doel niet alle middelen heiligt.

De Obscurantist ©

De beste stuurlui staan aan wal. Met dat in mijn achterhoofd wil deze keer wat kanttekeningen zetten bij enkele evangelisatie boekjes/pamfletten. Ik wil dit doen om dat ik van mening ben dat er bepaalde controle moet zijn binnen een religie. Het mag niet zo zijn dat gelovigen ongestoord van alles mogen beweren, verkondigen of onderwijzen. Daarnaast hoop ik dat we kunnen leren van de fouten van anderen.
Vooral bij evangelisatie moeten we voorkomen dat we gebruikmaken van overdrijvingen, onjuistheden, etc. Je ‘vraagt’ dan immers iemand om een christen te worden en een christen zijn is, zachtjes uitgedrukt, niet (altijd) gemakkelijk.*

The Atheist Test
Dit boekje heeft 18 pagina’s en is gepubliceerd door Living Water Publications. Het is een aanpassing van het boek God Doesn’t  Believe in Atheists. Het boekje bevat stukjes tekst, een paar afbeeldingen en een aantal testjes met vragen. De vragen zijn niet echt bedoeld om erachter te komen of je atheïst bent, dus de titel is een beetje misplaatst. De titel is wel neutraal dus dat zal belangstellenden niet afschrikken.

In het eerste stuk probeert aannemelijk te maken dat het universum een ontwerper heeft. De schrijver gebruikt daarvoor citaten van Albert Einstein en Charles Darwin, wel spijtig dat hij niet belangrijke wetenschappers uit het heden aanhaalt. Daarnaast gebruikt hij o.a. het voorbeeld van de banaan, “the atheist’s nightmare”, dit vond ik opmerkelijk. Het voorbeeld van de banaan heb ik namelijk weleens gezien in een filmpje gemaakt als parodie op de argumentatie van jonge aarde creationisten. Hmm, misschien tijd voor een beter voorbeeld?
Een ander belangrijk probleem met het boekje is dat er een sprong wordt gemaakt van de Ontwerper van het universum naar de christelijke God. Er wordt zelfs geen Bijbeltekst aangehaald om aan te tonen dat de God de Schepper is. De schrijver haalt verder geen argumenten aan om het aannemelijk te maken dat er een god is.

Kortom, hij kan mensen hooguit overtuigen om deist te worden. Het probleem van het lijden, een belangrijke argument tegen een theïstische god, kan grotendeels opgelost worden volgens hem. Misschien handig om een verwijzing toe te voegen?

De schrijver maakt wel een goed punt als hij erop wijst dat atheïsten eigenlijk agnosten zouden moeten zijn. In de rest van het boekje legt hij het goede nieuws uit en daagt hij de lezer uit om het christelijke geloof gewoon te ‘proberen’. Ik vond het jammer dat hij aan het eind “Please forget your arguments, repent…” schreef, daarmee krijg je de indruk dat hij mensen oproept om hun verstand op nul te zetten en gewoon maar een keuze te maken.



The Gift List

Deze folder is gepubliceerd door John Ritchie Ltd. Het ziet er mooi uit. Het goede nieuws wordt duidelijk uitgelegd. De schrijver maakt duidelijk dat als we kiezen voor Jezus we een aantal gaven zullen ontvangen. We zullen innerlijke rust en hoop voor de toekomst na de dood zullen ontvangen. Daarnaast zullen we ons persoonlijk lijden leren begrijpen. We zullen onvoorwaardelijke liefde en een verwachting van toekomst na de dood ontvangen.

Hij baseert dat op Romeinen 5:1-11. Ik vind het een beetje optimistisch. Vooral als hij stelt dat iedereen die een keuze voor God gemaakt heeft deze gaven gekregen heeft. Een voor de hand liggende vraag is natuurlijk: hoe weet je dat?

Why Jesus?: An examination of the continuing relevance of Jesus in the 21st century

Dit boekje is geschreven door Geoff McIIrath en is ca. 75 pagina’s lang. Geoff zet in het boekje 4 redenen uiteen om aan te tonen dat Jezus Christus nog steeds relevant is voor de moderne mens. In de introductie geeft hij bovendien aan dat het boekje probeert uit te leggen waarom christenen het logisch vinden om Jezus te accepteren als Redder en Heer.[1]

1. He came as promised

Het eerste argument is dat de komst van Jezus was voorspeld door het Oude Testament; hij is de beloofde Messias.[2] De schrijver staat stil bij een aantal profetieën die gaan over de geboorte, het verraad en de dood van de Messias. Dit zijn profetieën die Jezus niet gemakkelijk zou kunnen vervullen als hij dat zou willen. Hoe zorg je immers dat je in Bethlehem wordt geboren?

Toch is de situatie minder simpel dan het lijkt. De schrijver gaat dan ook in op veelvoorkomende tegenwerpingen. De twee belangrijkste tegenwerpingen zijn, denk ik, dat Jezus geprobeerd heeft de profetieën te vervullen of dat zijn discipelen de vervullingen bedacht hebben.

McIIrath wijst erop dat de evangelisten te maken zouden kunnen krijgen met (extra) vervolging door het schrijven van de Evangeliën. Daarnaast zouden ze als volgelingen van Jezus niet snel geneigd zijn om onwaarheden te verkondigen. Ook kan hij zich niet voorstellen dat de Jezus die zulke geweldige dingen gezegd en gedaan heeft (volgens de evangelisten), zich zou proberen voor te doen als de Messias.  
Ik denk dat er opzich wel redenen zijn te bedenken die de evangelisten zouden motiveren wel onwaarheden te verkondigen. Dat bewijst echter niet dat ze dat gedaan hebben.  Het is niet ondenkbaar dat Jezus probeerde te leven naar het beeld dat sommigen hadden van de Messias (er waren diverse verwachtingen [3]), maar zou hij dat staaltje acteerwerk niet hebben opgegeven als zijn leven op het spel stond? Op deze tegenwerpingen is dus het één en ander aan te merken.

Ten slotte, wil ik nog op paar zwakke plekken wijzen van dit eerste stuk. Het eerste argument rust op de Bijbel. Zoals we later zullen zien rusten ook de andere drie redenen op de Bijbel. De redenen zijn dus pas echt overtuigend als de schrijver aannemelijk kan maken dat de Bijbelteksten die hij gebruikt betrouwbare bronnen zijn over het verleden of over het einde der tijden. Niet iedereen ziet de Bijbel immers zien als Gods onfeilbare woord.

Daarnaast behandeld hij slechts een deel van 61 belangrijke profetieën en dus maar een fractie van de ca. 300 profetieën die over de Messias gaan. Eigenlijk heeft de schrijver dus niet echt aangetoond dat Jezus de beloofde Messias is.

2. He died for our sins

In dit stuk legt hij uit waarom Jezus stierf aan het kruis. Hij doet dit aan de hand  van aardig wat Bijbelteksten. Aan het eind vertelt hij ons over zijn eigen bekering.[4]

Dit stuk is eigenlijk gewoon een goede uiteenzetting van de christelijke leer. Hij probeert aan de hand van de Bijbel antwoord te geven op de volgende vraag: “What sort of God ends up, as a man, dying on a cross?”[5] Ik had graag nog een stukje gelezen over aanwijzingen dat (de historische) Jezus echt kwam om te sterven voor onze zonden.

3. He rose again from the dead

McIIrath bekritiseert in dit gedeelte de belangrijkste theorieën die de opstandingsverhalen weg verklaren. Hij is vind ik aardig grondig te werk gegaan voor een evangelisatieboekje, wellicht had hij in sommige gevallen wel duidelijk moeten maken uit welk evangelie hij de informatie heeft gehaald.[6]

4. He is the appointed judge

De schrijver begint dit gedeelte met iets te vertellen over Christopher Hitchens en zijn broer Peter. Christopher was een bekende New Atheist. Peter was een overtuigde atheïst, maar keerde rond zijn dertigste terug tot het christendom.[7] Deze situatie is natuurlijk opmerkelijk, maar ik vind het ook opmerkelijk dat de schrijver op de hoogte is van de gebroeders Hitchens, dat toont denk ik aan dat hij zich een beetje heeft bezig gehouden met de relevante hedendaagse discussies rondom religie, etc.
In dit laatste gedeelte staat McIIrath stil bij het laatste oordeel. Hij laat zien dat we door te geloven in Jezus kunnen ontsnappen aan de hel.[8] Hij sluit denk ik goed af. Hij waarschuwt de lezer dat Jezus volgen moeilijk kan zijn en roept de lezer op om een keuze te maken op basis van de bewijzen. Wat een verschil met The Atheist Test!

Afsluitende opmerkingen

Waarschijnlijk heb je niet zoveel met deze boekjes en misschien vraag je jezelf af wat je nou eigenlijk hebt aan zo'n artikel. Ik hoop dan dat je inziet dat dit artikeltje slechts deel uit maakt van een grote reeks artikelen die trachten fouten in evangelisatie tegen te gaan. Als we als christenen evangelisatie serieus nemen dan horen we ook een aantal van dit soort artikelen te lezen.     

* zie bijv. Matt. 16:24, Lucas 14:27, Matt. 8:18-22 en de site van Open Doors

[1] G. McIIrath (2013), Why Jesus?, p.5
[2] G. McIIrath (2013), Why Jesus?, p.9,10,19
[3] J. Oakes (z.d.), http://www.evidenceforchristianity.org/why-did-the-jews-expect-a-conquering-rather-than-a-spirital-messiah/ , geraadpleegd op 3/9/13 en G. Miller (1996), http://christianthinktank.com/messiah.html , geraadpleegd op 3/9/13
[4] G. McIIrath (2013), Why Jesus?, p. 34,35, 37-39
[5] G. McIIrath (2013), Why Jesus?, p. 29
[6] Bijvoorbeeld op p. 48
[7] voor het verhaal van Peter zie ook: http://www.dailymail.co.uk/news/article-1255983/How-I-God-peace-atheist-brother-PETER-HITCHENS-traces-journey-Christianity.html
[8] G. McIIrath (2013), Why Jesus?, p. 72

Geen opmerkingen:

Een reactie posten