dinsdag 10 december 2013

Reason to Believe

De Obscurantist ©

Hé, eindelijk weer iets nieuws op deze blog! Tja, in de afgelopen maanden ben ik nogal druk geweest met mijn studie theologie, vandaar dat ik niets heb gepost. Maar wees niet bevreesd, want zie de kerstvakantie komt eraan en in die dagen zullen de wijzen uit het oosten  er vele nieuwe berichten verschijnen. (dat is in ieder geval de bedoeling)

Boek 

De titel van dit boekje van R.C. Sproul zou je kunnen verwarren met de titel het boek van Keller The Reason for God. Beide heren gaan in op de (standaard)vragen van twijfelaars en nietchristenen. Sprouls boek is echter een stuk ouder, mijn druk komt uit 1993, maar het is al in 1982 gepubliceerd.


Dr. R.C. Sproul. Foto is overgenomen van ligonier.org  
Dr. Sproul heeft het geschreven voor leken. In zijn voorwoord maakt hij duidelijk dat hij slechts simpele antwoorden geeft op veelvoorkomende bezwaren die men heeft tegen het christelijke geloof. 

In de inleiding vertelt hij iets over zijn eigen leven en zijn bekering. Sproul geeft toe dat hij niet tot geloof kwam na afloop van een intellectuele zoektocht. Na zijn bekering ging hij zich echter wel bezig houden met intellectuele bezwaren tegen het christendom.[1]

Ik zal hieronder een aantal interessante passages uitlichten.



In het eerste hoofdstuk bespreekt Sproul het gezag en de betrouwbaarheid van de Bijbel. Hij legt hierin o.a. uit hoe christenen er toe komen de Bijbel als onfeilbaar te zien. Die visie zou berusten op de volgende redenering. Deze is in zijn geheel overgenomen van pagina 31 van Reason to Believe.

Premise A - The Bible is a basically reliable and trustworthy document.
Premise B - On the basis of this reliable document we have sufficient evidence to believe confidently that Jesus Christ is the Son of God.
Premise C - Jesus Christ being the Son of God is an infallible authority.
Premise D - Jesus Christ teaches that the Bible is more than generally trustworthy; it is the very Word of God.
Premise E - The word, in that it comes from God, is utterly trustworthy because God is utterly trustworthy.
Conclusion - On the basis of the infallible authority of Jesus Christ, the church believes the Bible to be utterly trustworthy, i.e., infallible.

In het vierde hoofdstuk staat Sproul stil bij de theorieën van Marx en Freud over het ontstaan van religie. Hij erkent de mens de capaciteiten heeft om God en religie te 'scheppen', maar stelt dat het niet duidelijk is of de mens dat ook daadwerkelijk gedaan heeft. 
Vervolgens probeert hij aan te tonen dat er ook psychologische redenen zijn om het atheïsme te omarmen.[2] Een zwakte van dit hoofdstuk is dat Sproul niet met een verklaring komt voor de diversiteit aan religies. 

Sproul gaat in hoofdstuk zes o.a. in op de vraag waarom mensen genade nodig hebben. In deze context is zijn visie op zonde begrijpelijk, maar het blijft vind ik toch een opvallende visie.

"Failure to keep this law [the great commandment] does not merely mean the loss of a utopian society, it means that we are guilty of nothing less than cosmic treason. Our slightest sins are acts of rebellion against the Creator of heaven and earth. At that point we defiantly refuse to submit to His authority or His rule."[3]

In hoofdstuk zeven gaat bespreekt Sproul een aantal argumenten voor het bestaan van God. Hij gaat hierbij ook in op alternatieve verklaringen van het universum. Dit onderdeel van het boekje vond ik nogal zwak. Sproul stelt bijvoorbeeld dat de voorbeelden ontwerp (design) in het universum duidelijk maken dat er een Ontwerper moet zijn, maar hij schenkt nauwelijks aandacht aan de evolutietheorie dat mogelijk een Ontwerper onnodig maakt.[4]

De laatste drie hoofdstukken gaan min of meer over God en het lijden en de dood. Dit waren wel weer goede hoofdstukken, Sproul noemt daarin verschillende benaderingen van het probleem van het lijden en beschrijft kort de visies van Socrates en Kant op het leven na de dood.

Afsluitende opmerkingen

Het boekje is bedoeld als een springplank voor het gaan bestuderen van uitgebreidere apologetische werken.[5] Het is mede daardoor kort en goed leesbaar. Ik vond het handig dat Sproul de belangrijkste punten opsomt aan het einde van elk hoofdstuk. Jammer genoeg waren er geen voetnoten, de schrijver had wel achteraan een literatuurlijst gezet.

Reason to Believe is denk ik vooral geschikt voor mensen (zoals mij) die nog niet zo heel veel apologetische werken hebben gelezen. Dr. Sproul heeft ook andere apologetische boeken geschreven, zoals Defending your Faith (2006) en Classical Apologetics (1984).

[1] R.C. Sproul (1993), Reason to Believe: a response to common objections to christianity, p.15 
[2] R.C. Sproul (1993), Reason to Believe: a response to common objections to christianity, p.64-65
[3] R.C. Sproul (1993), Reason to Believe: a response to common objections to christianity, p.101
[4] R.C. Sproul (1993), Reason to Believe: a response to common objections to christianity, p.113 en zie R. Dawkins (2006), The Blind Watchmaker, p. 7 en 8 
[5] R.C. Sproul (1993), Reason to Believe: a response to common objections to christianity, p.9
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten